Nu tegen het eind van de zomer zie je ze niet meer zo vaak maar het zijn en blijven mijn favoriete vlinders. De foto is ongeveer 1 op 1, het zijn dus ook geen kleintjes. De vlinder deskundige die hier regelmatig langskomt zal de naam van de vlinder wel weten, voor ons zijn het "die blauwe".
Friday, March 16, 2007
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
31 comments:
Dat soort kleuren kom je hier in Nederland in de natuur helemaal niet tegen. Ik vraag me wel eens af waar zo'n kleur voor is. De suggestie van gevaarlijk om op te eten misschien?
Ik weet het ook niet, Frans zal het ons wel vertellen denk ik.
Prachtige kleuren!
Dan zijn wij hier in Nederland maar schamel bedeeld met onze atalanta en het koolwitje.
Dit is de kleur na een avondje stappen in De Zwaan ;-)
Frank
Dit is de kleur na een avondje stappen in De Zwaan ;-)
Frank
Prachtig zijn die! In Aruba hebben ze deze vlinders bij de vlindertuin. In het Engels heten ze Blue Morpho's. Wat een geluk om ze zo in het wild te zien!
Geweldige kleuren, maar dat vind ik hier van de Dagpauwoog en de Atalanta ook die ik in mijn tuin tegenkom. Maar dit is geweldig. Helaas kennen we dit soort soorten hier niet. Gewoon even invoeren Erik. Kunnen wij ook genieten....
Ohhhh die moet Frans zien. Ik geef hem even een hint van jouw log hoor.
De Blue Morpho is dat! Prachtig mooi. In Costa Rica zag je ze veel.
Groetjes, Sandra
dat zijn gewoon smurfenvlinders, erg mooi!
Ik heb overigens geen idee of mijn beeldscherm ook 1 op 1 is.
Wow! Het lijkt of ze licht geven! Ze heeft haar uitgaanstruitje aangetrokken :-)
Het is hier zondagmorgen, met een griepaanval worstelende, bekijk ik voor een uurtje ofzo jou/jullie weblog. De regen en stormachtige wind geselt hier mijn venster met uitzicht op de knoppen die op barsten staan, maar nog even deze koudegolf afwachten. Het is een facinerend bezoek hier. Bekijk en lees alle logjes ooit geproduceerd, wat een schoonheid aan landschap en manier van leven. Van de ene verbazing val ik in de andere. Zowel de fotografische weergave als de lieflijkheid in schrijven, jullie ( Marina en Erik ) houden van deze woonplek zo te zien.
Vanuit hier bekijk je zo'n Braziliaans landgoed alsof het een film is.
Ik ben impressed!
Ik zal de naam van 'die blauwe' eens voor je opduikelen Erik.
Dank voor de schoonheid in dit mooie reisje op de vroege zondag morgen.
Groet: Cath*
Het is in ieder geval een soort Morpho, ik ben net terug van een paar dagen Brabant, morgen zal ik eens zien of ik de precieze soort kan achterhalen.
Frans54
Het lijkt mij de Morpho peleides (zie foto: hier)
Hoewel die volgens de meeste bronnen aangegeven wordt als voorkomend in midden-amerika en het noorden van zuid-amerika (andere bronnen spreken van "tot in Colombia"), de foto's komen echter zo duidelijk overeen dat ik aanneem dat hij (inmiddels? mijn boeken zijn al wat ouder) ook in Brazilië voorkomt.
(PS: kan ik zoeken of kan ik zoeken ;) )
PS2: de soort waar ik in eerste instantie aan dacht is Morpho anaxibia, die wel uitdrukkelijk voor Brazilië staat beschreven, daarbij zijn de buitenste twee rijen vlekken langs de vleugelrand echter oranje/geel
Dan zal ik die wel bedoelen, ik heb er zelf nog geen geweldige foto van kunnen maken dus had ik deze van het internet geplukt, ze lijken wel veel op elkaar, die andere is zelfs nog blauwer.
Wouw! Het lijkt inderdaad alsof hij (zij?) licht geeft.
Wouw! Het lijkt inderdaad alsof hij (zij?) licht geeft.
@Erik: nog blauwer zijn de mannetjes, dit is een vrouwtje, bij beide soorten zijn de mannetjes voor een veel groter deel blauw, met alleen langs de vleugelrand een beetje zwart (ongeveer tot de lijn waarop bij de vrouwtjes de binnenste stippenlijn over voor- en achtervleugels ligt of nog iets smaller).
Ik zie nu ook de vraag van Niplutone. een vergelijkbare kleur komt in Nederland ook wel voor bij de grote en kleine weerschijnvlinder. De onderzijde van de vleugels is wel in camouflagekleuren (bruin en grijs tinten met een aantal opvallende ogen). Het iridiserend blauw is waarschijnlijk meer bedoeld om in de uitgestrektheid van het regenwoud soortgenoten te kunnen vinden dan om af te schrikken. De kleuren hebben trouwens lang juist een bedreiging voor de verschillende Morpho soorten gevormd: het is de vlinder waarover het in het beroemde boek Papilion gaat als de gevangenen op vlinderjacht moeten; de vleugels waren een tijd lang een gewaardeerd modeaccessoire.
Echt een prachtig beestje! Wat een mooie kleur blauw!
Echt prachtig!
Wat een plaatje !
Wat een scitterende kleuren! Prachtig.
Het is al gezegd, maar ik zeg het gewoon nog een keer...
Schítterend!
Heel erg mooi. Toch wel bijzonder om dat zomaar in je tuin te hebben.
Dit is inderdaad de Morpho.
In het vlinderpaviljoen in Artis zijn (o.a) deze prachtige vlinders ze te bekijken.
-ze (= een tikfoutje).
is het een dag of een nacht vlinder
Post a Comment